2019 yılında işletme sözleşmesi bitmesiyle İstanbul Valiliği kararıyla İBB’ye devredilen İstanbul Büyük Otogarı’nda İBB ve iştiraki Boğaziçi A.Ş. tarafından yapılan işlemler nedeniyle kamu zararı oluştuğu belirlendi. Bu kapsamda İstanbul Valiliği tarafından Boğaziçi A.Ş, İBB ve İBB Emlak Yönetimi Dairesi’ne bağlı çalışanlar hakkında soruşturma açıldı.
İstanbul Valiliği 2019 yılında 25 yıl süreli yap-işlet devret sözleşmesi biten 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nı, sözleşme gereğince yapılan itirazlara rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devretti. İBB de 2019 yılı Temmuz ayındaki meclis toplantısında aldığı kararla otogarın yönetilmesi ve işletilmesinin İBB’ye geçmesini oybirliğiyle kabul etti. Otogarın otopark işletmeciliği ise 5 yıl süre ile İSPARK’a verildi.
O dönem hazırlanan raporda, Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği’nin (UATOD), Otogar işletmesinin 5 Mayıs 2019’da biten sözleşmenin 25 yıl daha uzatılmasına yönelik başvurusunun kabul edilmediğine yer verildi. İBB yönetimi aldığı kararla işletme yetkisini şirketi olan Boğaziçi A.Ş’ye devretti.
KAMU ZARARA UĞRATILDI
Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB yönetimi Otogar içerisinde tahsis belgesi bulunan işyeri ve dükkan sahiplerinin hukuken tekrar öncelikli kiralama haklarını tanımadı. Birçok işyeri ve dükkanı habersizce yıktı. 2019 öncesi tahsis belgesi bulunan otogardaki dükkan ve işyeri sahipleri de yapılanlara yönelik İçişleri Bakanlığı’na şikayette bulundu. Şikayette yazıhane sahiplerine tekrar kiralama ve alt kiralama yetkisi verilmesine rağmen, otogarın yapım ve geliştirilmesi işinde emeği olan dükkan ve işyeri sahiplerinin hukuki haklarının yok sayıldığı belirtildi. Bu kapsamda yazıhaneler ve diğer işyerleri arasında çifte standart uygulandığı, ihaleye de çıkılmadan daha önce kendilerine ait tahsisli yerlerin ya habersizce yıkıldığını ya da başka kişilere kiraya verildiği, bu yöntemle de kamunun zarara uğratıldığı vurgulandı.
VALİLİKTEN SORUŞTURMA İZNİ
Şikayet başvurusu üzerine o dönem bakanlık tarafından müfettişlere yaptırılan incelemede şikayetçilerin başvuruları resmileşti. Görevlendirilen bilirkişi heyeti de hazırladıkları raporda otogarın yeniden revize edilmesi ve kiralama sözleşmelerinden dolayı kamunun zarara uğratıldığını tescilledi. Bu tespitler üzerine İstanbul Valiliği de İBB, Boğaziçi A.Ş. ve o dönem İBB Emlak Daire Başkanlığı’nda görevliler hakkında görevi kötüye kullanma iddiasıyla ön soruşturma açılmasına izin verdi.
Kaynak: Barış SAVAŞ
Haber linki: https://www.sabah.com.tr/yasam/ibbye-otogar-sorusturmasi-7202932