Sürdürülebilir projeleriyle yeşil yarınlar için çalışmaya devam eden ve 2039’a kadar tüm üretim tesislerinde sıfır karbon salımı hedefleyen Mercedes-Benz Türk, Çevre Haftası’nı tüm çalışanlarıyla beraber hayata geçirdiği projeleriyle kutluyor. Mercedes-Benz Türk, sıfır emisyonlu ulaşım, atık yönetimi, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji ve biyoçeşitliliğin korunması gibi çeşitli başlıklar altındaki projeleriyle endüstrisine öncülük ederken, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine de katkıda bulunuyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın tamamını rehber alarak, üç ayaklı bir ESG (Çevre- Sosyal ve Yönetişim) stratejisini hayata geçiren Mercedes-Benz Türk, sürdürülebilir bir gelecek için var gücüyle çalışmaya devam ediyor. ‘Yeşil Hedefler’ programı kapsamında 2039’a kadar üretimde sıfır karbon salımını hedefleyen şirket, ‘Çevre’ başlığı altında hayata geçirdiği projeleriyle iklim krizi etkilerinin azaltılması için endüstrisine öncülük ediyor.
Aksaray Kamyon Fabrikası’nda Atıkların %99’u Geri Dönüştürülüyor
Bölgenin en büyük yeşil alanına sahip olan Aksaray Kamyon Fabrikası’nda atıkların %99’u geri dönüştürülüyor. İmalat sahası, destek birimler, ofisler ve sosyal alanlarda ortaya çıkan atıklar, farklı renk ve etiketlerde toplama kutuları kullanılarak kaynağında ayrı olarak toplanıyor. Bu sayede elde edilen atıklar, herhangi bir ayrıştırma uygulamadan, etiketine uygun olarak ara taşıma arabalarına ve atık merkezine getiriliyor. Atığın türüne göre büyük konteynerlere ve preslere aktarımları sağlanan atıklar, sevkiyata uygun hale geldiğinde geri dönüşüm için lisanslı firmalara gönderiliyor.
Aksaray’da bulunan MBT Lojmanları’na konumlandırılan Atık Toplama Ünitesi ile atıklar 6 kategoriye ayrıştırılarak belediyenin geri kazanım tesislerine ulaştırılıyor. Mercedes-Benz Türk, kamyon başına yıllık %1 enerji tasarrufu hedefini 2023 yılında %16 olarak gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attı. Bununla birlikte karbon emisyonunu azaltmaya yönelik diğer projelerle 2023 yılında bir önceki seneye göre emisyonlarını %14 azalttı. Ayrıca fabrika tarihindeki en düşük spesifik enerji değerine ulaşıldı. Toplamda 2023 yılında 5.992 MWh enerji tasarrufu ve 1.192 ton karbon azaltımı gerçekleştirildi.
Hoşdere Otobüs Fabrikası, ‘Yeşil Üretim’ Ödülüne Layık Görülmüş Projeleriyle Çevresel Fayda Yaratmaya Devam Ediyor
Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda da geri dönüşüm oranı %96’yı aşıyor. Kağıt, karton, ahşap ambalajlar, naylon, plastik, hurda metaller gibi malzemelerin lisanslı firmalarda geri dönüşümü sağlanıyor. Fabrikadaki Ana Kimyasal Arıtma Tesisi (ANAK), Biyolojik Arıtma Atık Çamur Azaltımı Projesi ve Hoşdere Su Otomasyonu Sistemi gibi çalışmalarla kimyasal atık yönetimini sağlanıyor ve aynı zamanda su tüketimi azaltılarak verimlilik artırılıyor. Ayrıca, DTAG Green Mover Award Yarışması’ndan ‘Yeşil Üretim’ ödülüne layık görülmüş olan ‘Bioharmony’ projesiyle atık sular tekrar endüstriyel proseslerde kullanılıyor.
Mercedes-Benz Türk, Yenilenebilir Enerji Yatırımlarıyla Çevre Dostu Uygulamalarını Güçlendiriyor
Mercedes-Benz Türk yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımlarını da artırarak sürdürüyor. Şirket Güneş Enerjisi Santrali (GES) için ilk adımı 2019’da Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda atmış ve 100 kWp gücündeki pilot GES’i devreye almıştı. 2023 yılında İstanbul’da Pazarlama Merkezi’nde tam kapasite olarak faaliyete geçen 3.5 mWp gücündeki GES ile yıllık 4.5 milyon kWh elektrik enerjisi üretmeyi hedefleyen Mercedes-Benz Türk, Eylül 2023’te bu kez Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 1.3 MWp kurulu güce sahip GES yatırımı gerçekleştirdi. Bu yıl içinde Aksaray Kamyon Fabrikası’ndaki santrali de tam kapasite olarak devreye almayı planlıyor.
Mercedes-Benz Türk, Tüm Tesislerinde Plastiksiz Bir Yaşamı Teşvik Ediyor
Tüm bu girişimlere ek olarak 2019 yılından bu yana tek kullanımlık plastiklerin kaldırılmasını hedefiyle ‘Plastiksiz Mercedes-Benz Türk’ projesi sürdürülüyor. Proje kapsamında bugüne kadar atılan adımların bazıları şu şekilde: Yemekhanelerde kullanılan tek kullanımlık bardaklar ve kaşıklar kaldırıldı. Ortak alanlarda sebil yerine su artıma cihazı kullanılıyor. Pet bardakların kaldırılarak yerine kişisel termos kullanımına geçilmesi ile ilgili program hayata geçirildi. İmalatta motor hazırlık biriminde koruyucu kılıf olarak kullanılan malzemelerin yeniden kullanımını sağlayan proje hayata geçirildi. Bayilerde de kağıt kullanımı azaltıldı. Şirketin tek kullanımlık plastik kullanımını azaltmaya yönelik girişimleri devam edecek.
Yeşil Yarınlar için Ağaçlandırma Çalışmaları Her Yıl Devam Ediyor
Bünyesindeki lojman alanı ile birlikte 214bin m2 çim alanına ve 4 bin 250 adet ağaç ve dikme bitkisine sahip olan Aksaray Kamyon Fabrikası, aynı zamanda bölgenin en büyük yeşil alana sahip üretim tesisi olma özelliği taşıyor. 2022 yılında 10.000 fidan ile hayata geçirilen ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılında her bir çalışan için fidan bağışı yapılan Mercedes-Benz Türk Aksaray Hatıra Ormanı, 20.000’den fazla fidan ile büyümeye devam ediyor. Çevre Haftası kapsamında Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Üyeleri, Mercedes-Benz Türk Aksaray Hatıra Ormanı’na fidan dikimi gerçekleştirdiler. Hoşdere 366.000 m2’lik alana kurulmuş olan Hoşdere Otobüs Fabrikası da farklı ağaç ve bitki türlerine ev sahipliği yapıyor. Fabrika sahası içerisinde 8.800 m2’lik alana yayılmış piramit mazı ormanı bulunuyor.
Mercedes-Benz Türk Fabrikalarında Çevre Haftası’na Özel Etkinlikler Düzenlendi
Çevre Haftası kapsamında Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda kurulan stantta, bu sene atık yönetimi, geri dönüşüm ve aşamaları ile ilgili bilgilendirmeler ve yarışmalar düzenlendi. Aksaray Kamyon Fabrikası’nda da Çevre Haftası kapsamında kurulan stantta ise, fabrikadan çıkan atıkların geri dönüşüm aşamaları ve atıkların hangi alanlarda kullanılabildiğinin gösterildiği bir sergi düzenlendi. Çevresel farkındalığı arttırmak adına tüm çalışanlar için geçtiğimiz sene olduğu gibi ‘Yeşil Giyin’ etkinliği yapıldı. Bu hareketin çevre gününe özel geleneksel olarak devam etmesi öngörülüyor. Fabrikalarda, etkinliklere katılan çalışanlara yemekhane atıklarından oluşturulan kompost gübre ve tohumlar ile tamamı fabrikadaki plastik atıklardan geri dönüştürülen duvar saati hediye edildi.
Mercedes-Benz Türk Hakkında:
Mercedes-Benz Türk, 1967 yılından bu yana Türkiye’de ağır ticari araç endüstrisinin öncüsü olarak faaliyet göstermektedir. Şirket, 2020 yılına kadar kamyon ve otobüs gruplarındaki faaliyetlerine ek olarak Mercedes-Benz marka hafif ticari araçların ve Daimler AG çatısı altındaki tüm otomobil markalarının satışını gerçekleştirmiştir. Daimler AG, 2020 yılında kamyon ve otobüs ile otomobil ve hafif ticari araçlar birimlerini iki ayrı şirket yapısı altında topladı. 01.12.2021 itibarıyla da ayrı bir tüzel kişilik olan “Daimler Truck AG”’ şirketi altında; Mercedes-Benz Türk A.Ş., Daimler Truck’ın 3 büyük kamyon üretim tesisinden biri olan Aksaray Kamyon Fabrikası, Daimler Buses’ın dünyadaki en büyük otobüs üssü olan Hoşdere Otobüs Fabrikası ve bünyesinde bulunan iki AR-GE merkezi ile Kamyon ve Otobüs gruplarından sorumlu olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Yaklaşık 1.4 milyar avro yatırım hacmiyle Mercedes-Benz Türk A.Ş. bugün Türkiye’nin en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biridir ve 7.000’i aşkın personel istihdam etmektedir.