Uluslararası taşımalarda her ülke kendi kurallarına göre hareket edip cezalar keserse taşıma olmaz. Oysa Sırbistan tam da böyle yapıp, kendi kurallarına göre otobüsçülerimize 10 bin Euro’lara varan cezalar kesiyor. TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, bu eziyetin durdurulması için ilgili bakanlıklara çağrıda bulundu. Gerekli girişimlere başladıklarını belirten Başkan Yıldırım şunları söyledi: Türk otobüsçülerimiz, Avrupa’ya yönelik taşımalarda Avrupa Birliği (AB) kriterlerine göre hareket ediyor. Olması gereken de bu! Ancak Sırbistan AB’ye üye olmadığı için, ülkeden geçen otobüslerimize kendi katı kurallarını uyguluyor. Hal böyle olunca da Avrupa’ya giden Türk otobüslerine, Sırbistan’da ağır yaptırımlar ve cezalar uygulanıyor. Örneğin bizde sürücülerin 9 saat araç kullandıktan sonra dinlenmesi gerekirken, Sırbistan bunu 11 saate çıkartıyor ve bu 11 saat kuralına uyumayanlara da çok ağır cezalar yazıyor; 10 bin Euro, 20 bin Euro gibi cezalar gelmeye başladı; makbuzları elimde.
Bu eziyete bir an evvel son verilmesi gerekiyor. Bunun için de gerek Dışişleri Bakanlığımızın gerekse de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın konuya dahil olması lazım. Yarın Ankara’ya gidip konunun aciliyetini bakanlıklarımıza iletip, destek talep edeceğiz. İnşallah bu konuyu kısa zamanda çözeceğiz. Bu ağır yaptırımlar kabul edilebilir gibi değil. Dışişleri Bakanlığımızın vakit kaybetmeden konsolosluğumuz aracılığıyla gerekli müdahaleyi yapması lazım.
Ben bu arada Turizm Bakanımız sayın Mehmet Ersoy bey ile de bu konuyu bizzat görüşüp, neler yapılabilecekleri ele aldık. Sayın Bakan, Türk turizminin yara almaması adına konuyla yakından ilgileneceğini dile getirdi. Ancak sayın Bakan, konunun esas olarak Dışişleri ve İçişleri Bakanlığının konusu olduğunu, çalışmaların da onların üzerinden yürümesi gerektiğini söylediler.
Tekrar ediyorum; meslektaşlarımıza orada ağır yaptırımlar uygulanması doğru bir şey değil. Kaldı ki cezanın bir ölçüsü olur, burada ölçüsüz cezalar var. Sırbistan tamamen bağımsız hareket ediyor, uluslararası kuralları tanımıyor.
Örneğin bir turizm otobüsünün bir aylık takografını inceleme hakkı, Sırbistan tarafının işi değildir. İlgili sefer hakkında inceleme olur ve bir yanlış söz konusu ise o otobüse ceza kesilir. Biz yanlış yapanı ödüllendirelim veya yanlış yapana ceza yazılmasın demiyoruz; fakat cezanın bir adaleti olur. Birincisi uluslararasına uygun olur, ikincisi de kendi ülkende uyguladığın ceza sistemi neyse onu uygulamak durumundasın. Bununla ilgili gerekli iletişimde bulunduk. Odalar Birliği olarak, Sırbistan’daki konsolosumuz aracılığı ile beraber gerekli müdahaleleri yapıp, meslektaşlarımızın sorunları çözeceğiz.